page 1 page 2 page 3

THOMPSON RESIDENCE

 

A second floor addition and interior renovation transformed a 1950’s rancher into a warm and exciting residence.

To strengthen the sense of family, the kitchen and breakfast area were moved to the rear of the house, connecting to a beautiful but underutilized den. This move also connected all of the living spaces to the back yard and patio where the family plays, socializes and enjoys a spectacular view.

The addition of a second floor created another family space. This floor has two bedrooms and a media/rec room large enough for the entire family to gather. This space was constructed within a steepened roof pitch, keeping a small and cozy scale to a now 4,300 s.f. house.

Finally, the creation of a trellised front patio has connected the house to the neighborhood by allowing the adults to spend time visiting with neighbors while keeping an eye on the children playing in the front yard.

Artistic use of materials and objects serve as functional elements. The kitchen backsplash and master bath walls are an iridescent glass mosaic that shimmers and changes color as one moves through the room. The living room and breakfast area are divided by antique doors with glass added into the door panels. The stair railing was designed by Thompson Architecture to be a sculptural centerpiece, featuring a glass element created by a local artist. Also, the dramatic “eyebrow” window in the rec room is as much an object to see as it is to see through.